Het jaar 2016

Het jaar 2016
Johan uitvaartzorg

Terugkijkend op 2016 kan ik vaststellen dat 2016 een bijzonder jaar voor mij is geweest, met veel nieuwe contacten en bijzondere belevenissen die ik graag even met u wil delen. Want in het afgelopen jaar heb ik in het Memorarium Gelderland diverse activiteiten mogen organiseren deels ter promotie van het Memorarium maar ook activiteiten waarmee we mensen samen brachten. Een goed voorbeeld daarvan zijn de maandelijkse netwerkontbijten. Ik heb gemerkt dat er bij veel kleine ondernemers in de snel veranderende uitvaartbranche, zoals o.a. uitvaartverzorgers, fotografen, bloemisten, zangers en ritueelbegeleiders een grote behoefte bestond om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen. Nu we bijna een jaar verder zijn merk ik dat de groep geïnteresseerden steeds groter wordt en dat er naast de vaste deelnemers ook steeds weer mensen zijn die zich voor het eerst aanmelden. Alleen al daarom en ook omdat ik zelf erg veel energie krijg van de inspirerende mensen die ik er ontmoet, wil ik ook in 2017 bezig blijven met mensen met elkaar verbinden en zal ik zeker doorgaan met het organiseren van netwerkbijeenkomsten.

Naast de bijeenkomsten gericht op ondernemers hebben we ook veel aandacht besteed en Memorarium Gelderland opengesteld voor activiteiten voor de bewoners van Arnhem en Klarendal in het bijzonder. Tijdens “Nacht van de Mode”, “Wijken voor Kunst” en “Open Monumenten Dag” was de kerk geopend voor bezoekers met extra evenementen als dansvoorstellingen, modeshows, live optredens van zangers en bands. Ook een benefiet concert voor het orgelfonds ten behoeve van het onderhoud van het Pels-orgel van de oude Sint Jan de Doper Kerk werd goed bezocht. Daarnaast waren er Open (zon)dagen waar bezoekers zich konden laten informeren door diverse ondernemers uit de uitvaartbranche. Een van de hoogtepunten was de viering van “Kerst-meezing-nacht” op kerstavond. Velen wisten het Memorarium Gelderland en de prachtige kerstdecoratie inclusief de antieke kerststal tijdens de kerstperiode te vinden. Sowieso hebben we tijdens de openingstijden van Memorarium Gelderland gedurende het hele jaar ontelbare mensen mogen ontvangen, die soms doelbewust soms bij toeval naar deze bijzondere plek waren gekomen en vrijwel unaniem onder de indruk zijn van de plek, het gebouw, de sfeer en de bijzondere bestemming die deze voormalige kerk heeft gekregen. Het is mooi om te zien dat dit gebouw, waar ruim honderd jaar lang gelovigen elkaar konden ontmoetten en samen zijn, in haar nieuwe functie nog steeds een ontmoetingsplek is, maar nu voor iedereen ongeacht religie.

Al de activiteiten die hebben plaatsgevonden zijn tot stand gekomen met en dankzij de hulp van diverse vrijwilligers en collega-ondernemers die hun vrije tijd hebben opgeofferd om van deze dagen een succes te maken en hiermee Memorarium Gelderland en Johan Uitvaartzorg. Ik hoop dat ik in 2017 ook weer op hun steun kan rekenen. Want ik kan het niet alleen en daarnaast geef ik ook graag anderen een podium om hun onderneming te presenteren. Daarom zal in 2017 naast verbinden ook samenwerken centraal staan.

Maar het belangrijkste voor mij persoonlijk is dat ik in 2016 diverse families en nabestaanden heb mogen bijstaan en begeleiden bij het afscheid van hun dierbaren. Variërend van kleine, intieme bijeenkomsten tot grote, drukbezochte uitvaartplechtigheden, maar in alle gevallen waren het uitvaarten die op uiterst persoonlijke wijze werden uitgevoerd en ingevuld. Ik voel mij nog steeds vereerd als ik een familie of vrienden mag begeleiden op deze moeilijke momenten van afscheid en rouw. Het is ook heel bijzonder, dat ik met velen ook naderhand nog regelmatig contact heb en ook daarin het Memorarium Gelderland een bijzondere plaats inneemt. Het is uniek dat nabestaanden op momenten dat men daar behoefte aan heeft, terug kunnen gaan naar de plek waar het laatste afscheid van een dierbare heeft plaatsgevonden, gewoon om er even te zijn, stil te staan en kaarsje te branden of juist met mij een goed gesprek te voeren.

Daarom zal ik als Johan Uitvaartzorg ook in 2017 betrokken blijven. Zodat de organisatie en vormgeving recht doet aan diegene die overleden is. Maar daarnaast zal ik ook rekening moeten houden met diverse persoonlijkheden en de wensen van de nabestaanden in zo’n emotionele situatie. Want elke uitvaart is anders en elke familie is anders. Ik ben er dan ook voor iedereen en maak geen verschil, want de wensen van de overledene en de nabestaanden staat centraal bij mij, ongeacht waar men verzekerd is. Dit betekent dat met een bestaande uitvaartpolis er altijd contact mag genomen worden met een zelfstandige uitvaartondernemer, zoals ik ben, die binnen dit budget, zonder tijdsdruk en vooral persoonlijk en betrokken het laatste afscheid bijzonder maakt.

Hierbij stopt het vaak niet voor mij, want na een heftige week van het regelen van de uiteindelijke uitvaartplechtigheid en aansluitend de crematie. Komt de urn, na de wettelijke bewaarperiode van 4 weken weer terug. Dan geef ik de familie de kans om de urn in de “bewaarmuur” van het Memorarium Gelderland te plaatsen voor een jaar. Hierdoor heeft men tijd het afscheid te verwerken en na te denken wat men na een jaar wenst met de as van de overledene. Hierdoor blijf ik in contact met de familie en wordt door de gesprekken en ervaringen hierdoor langzaam “losgelaten”. Zo onderscheid ik me als zelfstandige uitvaartondernemer!

Bericht delen
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram
WhatsApp