Arnhem mijn laatste rustplaats…

Arnhem mijn laatste rustplaats…
Johan uitvaartzorg

Afgelopen week een interessante interview gehad voor het glossy blad Mijn Eigen Arnhem door Michèle Giebing.

In de rubriek mijn eigen Arnhem geeft een interessante ondernemende Arnhemmer zijn of haar visie op Arnhem vanuit een breed perspectief. Dit nummer is het woord aan Johan Verhofstadt, uitvaartondernemer werkzaam vanuit het Memorarium Gelderland in Klarendal. Johan verzorgt onder andere uitvaarten in Arnhem en omgeving.

“Je hoort het misschien al aan me, ik ben hier niet opgegroeid. Ik kom uit het zuiden van het land, uit Uden om precies te zijn. Zeventien jaar geleden verhuisde ik naar Arnhem. Samen met mijn partner woonde ik in Rijkerswoerd en ik werkte als storemanager en hoofd etaleur bij internationale mode  bedrijven. Ik had daar een belangrijke functie, maar ik miste een stuk zingeving. Ja, ik had een verantwoordelijke rol binnen het bedrijf, maar een positieve impact op een mensenleven had ik niet per se. Ik besloot me te laten omscholen en volgde een opleiding tot uitvaartbegeleider. Mijn missie: binnen die branche een nieuw gezicht laten zien en een nieuw geluid laten horen. Niet lijzig en stoffig, maar vlot en ongekunsteld. En natuurlijk altijd persoonlijk en respectvol. Sinds 2015 is Memorarium Gelderland, de voormalige Sint Jan de Doperkerk in Klarendal, mijn uitvalsbasis. Een bijzondere plek waar mensen van allerlei achtergronden samenkomen en waar ik inmiddels al veel bijzondere ontmoetingen heb gehad en wensen in vervulling heb laten gaan zoals de laatste wens van een echte Klarendaller die tot zijn overlijden tegenover het Memorarium woonde: geen cake met koffie, maar bier en een jointje.”

“Ik woon samen met mijn man in het Sonsbeekkwartier en ik wandel dagelijks naar Klarendal. Net zoals wanneer je op reis altijd zoekt naar nieuwe plekjes, doe ik dat in de stad waar ik al 17 jaar woon nog iedere dag. Het Luthers Hofje aan de Hommelseweg en de ijskelder in Park Sonsbeek behoren tot mijn favoriete ontdekkingen die ik graag aan anderen laat zien op een wandeling door Arnhem. Op plekken zoals het heerlijke binnenplaatsje achter Josephine Coffee of het bijzondere ommuurde buitenterras van Café Verheyden bevind je je middenin de binnenstad plotseling in een oase van rust. Daar houd ik van en neem ik graag familie en vrienden mee naartoe. Ik zie Arnhem als een veilige stad, als een stad in ontwikkeling. Het heeft lang geduurd, maar het station is echt iets bijzonders. Een landmark om trots op te zijn. Als mensen van buiten Arnhem naar de stad komen, laat ik het station maar wat graag aan ze zien. Vanaf daar loop ik naar Rozet voor kopje koffie bij Momento. Het gebouw zelf, maar ook het uitzicht op de stad vanaf het dak vind ik bijzonder.

Ook als laatste rustplaats heeft de omgeving van Arnhem ook veel mooie plekjes te bieden. Zoals de bijzondere natuurbegraafplaats Heidepol, de prachtige begraafplaats in het bos van Rozendaal en Heiderust in Rheden. Daar loop je heuvel op, heuvel af, op een mooie dag waan je je in het buitenland.

Naast blijven ontdekken vind ik het fijn om mensen samen te brengen en te verbinden. Zo werk ik samen met eetcafé Helder. Nabestaanden en rouwenden kunnen dan bijvoorbeeld na een rouwbezoek op onze kosten daar een daghap eten. Maar ook bestaat de mogelijkheid dat kunstenares La TAsh uit het Modekwartier een kist beschildert, of Kristine Ram een urn boetseert.

Ik vind het heel waardevol om op deze manier iets bij te dragen aan een stad waarin mensen meer samenwerken en naar elkaar omkijken.”

Bericht delen
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram
WhatsApp