Stapsgewijs loslaten

Stapsgewijs loslaten
Johan uitvaartzorg

Wanneer je met je partner, kinderen en kleinkinderen jaren van geluk hebt gekend, maar op een dag te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent, is het loslaten des te zwaarder.  Zo overkwam het een man van 67 jaar die genoot van zijn pensioen gerechtigde  leeftijd en wiens jongste dochter net in het huwelijksbootje was gestapt. Hij voelde het einde naderen. Hoe inventariseer je dan als uitvaartondernemer deze situatie voor een zo persoonlijk mogelijke uitvaart?

Zo had ik snel door dat dit een situatie was dat  waarbij de man nog volop in het gezin aanwezig was en ik het niet gepast vond om hem na zijn overlijden uit het ouderlijk huis te halen, dus bespraken we of het niet mooi was om de aparte kamer te gebruiken voor een thuisopbaring. Dit bleek voor de familie even een omschakeling, maar achteraf gezien een bijzondere week. Want er is in het bijzijn van de overledene intens geleefd door samen te kaarten en verhalen te vertellen, maar ook als compleet gezin met 22 familieleden te eten. Het deksel van de kist werd door de 11 kleinkinderen beschilderd want ook zij krijgen een belangrijke rol in de uitvoer van het afscheid en het rouwproces.

Voor het overbrengen van het huis naar de plek voor het laatste afscheid heb ik gebruik gemaakt van de Rouw-VIP bus. Hierin kan, samen met de overledene, ook het voltallige gezin plaatsnemen. Gezamenlijk zijn we toen langs diverse plekken gereden die zoveel heeft  hebben betekend. Waaronder een plek waar de man en vrouw in de beginjaren van hun relatie een winkel hadden. De sfeer was ontspannen want onderweg werd er door de kleinkinderen gezongen  wat een troostend gevoel gaf voor oma tijdens deze moeilijke momenten.

Bij aankomst bij de uitvaartlocatie, vroeg ik of alle kleinkinderen mee wilden lopen voor de rouw-VIP bus. Samen met de kleinkinderen begeleidde ik opa naar de plek waar men afscheid van hem kon nemen.

Op deze wijze is op een intense manier, stapsgewijs en in goed overleg een waardige en gepaste uitvaart vorm gegeven. Precies zoals de man geleefd had.

Johan Uitvaartzorg Arnhem Veluwezoom

Met dank aan:

Rouw-vip-bus: Peter van Nek

Foto: Afscheidsfotograaf Rob de Joode

 

Locatie: Memorarium Gelderland

Bericht delen
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram
WhatsApp