Bijzondere bijstand

Bijzondere bijstand

Het komt mij als uitvaartondernemer met enige regelmaat voor dat een overledene geen uitvaartverzekering heeft en er geen erfenis is dus geen geld. In dat geval zijn de directe nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Maar het komt ook voor dat de nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen. Wat gebeurt er dan?

Dan zijn er twee mogelijkheden als de directe nabestaande de uitvaartkosten niet kunt betalen, om de uitvaart toch nog door te laten gaan:

Wet Bijzondere Bijstand “Lening”

Wanneer een directe nabestaande een uitkering ontvangt wordt er gebruik gemaakt van de Wet Bijzondere Bijstand. De Sociale Dienst geeft dan een lening aan deze nabestaande. Van deze lening worden de uitvaartkosten betaald. Houd er wel rekening mee dat de Sociale Dienst goedkeuring moet geven voor de gemaakte uitvaartkosten. Je hebt dan dus niet de vrijheid om de uitvaart volledig naar eigen wens in te richten. De verstrekte lening voor de uitvaart moet je vervolgens maandelijks aflossen. De lening kan ook worden ingehouden op de uitkering. Laat je goed voorlichten door de Sociale Dienst voordat je een lening afsluit. Zie hiervoor op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/vraag-en-antwoord/wanneer-heb-ik-recht-op-bijzondere-bijstand

Bijzondere Bijstand “gratis”

In het uiterste geval dat de lening niet terugbetaald kan worden en dit vooraf bekend is, kan er gebruik worden gemaakt van bijzondere bijstand. In dat geval vergoedt de Sociale Dienst van de gemeente de uitvaart. Dit kan volledig vergoed worden, maar ook deels. Het lokale gemeenteloket beslist of je hiervoor in aanmerking komt.

Geen nabestaanden “Gemeente verantwoordelijk voor uitvaartkosten”

Het komt ook weleens voor dat een overledene geen directe nabestaanden heeft. De gemeente is dan verantwoordelijk voor de uitvaart volgens artikel 21 van de Wet op Lijkbezorging. De gemeente waar de persoon overlijdt is dan verantwoordelijk. Dit betekent dat vrienden een half uur gelegenheid hebben om afscheid te nemen op een tijdstip wat door de gemeente wordt aangegeven, crematorium.

Verschillende regels per gemeente

In iedere gemeente gelden andere regels wat betreft het betalen van de uitvaart. Zo kunnen directe nabestaanden ieder verantwoordelijk zijn voor een deel van de begrafenis. Gemiddeld genomen kom je alleen in aanmerking om gebruik te maken van de Wet Bijzondere Bijstan

Ik kom als uitvaartondernemer met enige regelmaat tegen dat een overledene geen uitvaartverzekering heeft en er geen erfenis is, dus geen budget om de uitvaart te bekostigen. In dat geval zijn de directe nabestaanden verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart. Maar als de nabestaanden de uitvaart niet kunnen betalen. Wat gebeurt er dan?

Dan zijn er twee mogelijkheden om de uitvaart toch nog door te laten gaan:

Wet Bijzondere Bijstand “lening”
Wanneer een directe nabestaande een uitkering ontvangt wordt er gebruik gemaakt van de Wet Bijzondere Bijstand. De Sociale Dienst geeft dan een lening aan deze nabestaanden. Van deze lening worden de uitvaartkosten betaald. Houd er wel rekening mee dat de Sociale Dienst goedkeuring moet geven voor de gemaakte uitvaartkosten. Je hebt dan dus niet de vrijheid om de uitvaart volledig naar eigen wens in te richten. De verstrekte lening voor de uitvaart moet je vervolgens maandelijks aflossen. De lening kan ook worden ingehouden op de uitkering. Laat je goed voorlichten door de Sociale Dienst voordat je een lening afsluit. Zie hiervoor op: https://www.rijksoverheid.nl/…/wanneer-heb-ik-recht-op-bijz…

Bijzondere Bijstand “gratis”
In het uiterste geval dat de lening niet terugbetaald kan worden en dit vooraf bekend is, kan er gebruik worden gemaakt van bijzondere bijstand. In dat geval vergoedt de Sociale Dienst van de gemeente de uitvaart. Dit kan volledig vergoed worden, maar ook deels. Het lokale gemeenteloket beslist of je hiervoor in aanmerking komt.

Geen nabestaanden “Gemeente verantwoordelijk voor uitvaartkosten”
Het komt ook weleens voor dat een overledene geen directe nabestaanden heeft. De gemeente is dan verantwoordelijk voor de uitvaart volgens artikel 21 van de Wet op Lijkbezorging. De gemeente waar de persoon overlijdt is dan verantwoordelijk. Dit betekent dat vrienden een half uur gelegenheid hebben om afscheid te nemen tijdens een door de gemeente geregelde en gefinancierde uitvaart in een crematorium.

Verschillende regels per gemeente
In iedere gemeente gelden andere regels wat betreft het betalen van de uitvaart. Zo kunnen directe nabestaanden ieder verantwoordelijk zijn voor een deel van de begrafenis. Gemiddeld genomen kom je alleen in aanmerking om gebruik te maken van de Wet Bijzondere Bijstand als het inkomen lager is dan 1.600 euro netto voor een stel en lager dan 1.100 euro netto voor een alleenstaande. De maximale bijdrage aan een begrafenis of crematie bedraagt zo’n 4.500 euro. Informeer bij je eigen gemeente naar jouw rechten en plichten.

Bijzondere bijstand in Arnhem, kijk dan ophttps://www.arnhem.nl/I…/werk_en_inkomen/bijzondere_bijstand

Bericht delen
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Instagram
WhatsApp